Δημήτρης(?) Χάνος (Jim Chanos)

Ο Jim Chanos είναι ένας 2ης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός κερδοσκόπος, που γεννήθηκε το 1957 στις ΗΠΑ. Γνωστή “αρκούδα” των αγορών, καθόσον με το Hedge Fund που εχει ιδρύσει (Kynicos Αssociates) ανοίγει κυρίως  θέσεις ανοιχτών πωλήσεων (Short) .

Έγινε ευρέως γνωστός το 2000 με την μεγάλη short θέση που είχε ανοίξει στην Enron επιμένοντας ότι πραγματοποιεί παραπλανητικές εγγραφές στα βιβλία της. Η εταιρεία τελικά χρεοκόπησε και ο Chanos κράτησε τη Short θέση του σχεδόν μέχρι τέλος!!!

Κάθε χρόνο στα μέσα του Φεβρουαρίου συγκαλεί ενα κλειστό επενδυτικό φόρουμ στο Μαϊάμι με την συμμετοχή άλλων περίπου 40 Hedge Fund & portfolio managers, οι οποιοι εχουν ορκιστεί σε απόλυτη μυστικότητα! Ο Chanos τους ενημερωνει για τα short sales της χρονιάς και πιθανόν να “ενώνουν δυνάμεις”

Επίσης είναι μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής της FED της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η επενδυτική στρατηγική / τακτική βασίζεται στο αντίστροφο αυτής του Warren Buffet. Δηλαδή αντι να εντοπίζει δυνατές εταιρείες υποτιμημένες και να λαμβάνει μακροπρόθεσμες θέσεις Long, εντοπίζει αδύναμες εταιρείες, η εταιρείες με αδύναμο επιχειρηματικό μοντέλο, σχετικά υπερτιμημένες και λαμβάνει μακροπρόθεσμες πωλητικές θέσεις (Short)!

Leave a Reply